Een duidelijke uitleg voor beginners. 

NFT kopen

Hoe én waar koop je een NFT?

Een NFT kopen is niet moeilijk! Je moet alleen weten wat je ervoor nodig hebt, wat de stappen zijn én waar je ze kunt kopen. Dat ga ik je in begrijpelijke taal uitleggen, zodat jij binnenkort zelf je eerste NFT kunt kopen! 

Wat heb je nodig om een NFT te kopen?

1. Een wallet aanmaken

Om een NFT te kopen heb je ten eerste een crypto wallet nodig. Dit is jouw digitale portemonnee waarmee je met crypto valuta kunt betalen. Bekijk hier hoe je een wallet aanmaakt.

2. Geld versturen naar je wallet

Na het aanmaken van je wallet kun je er geld op zetten. Via een exchange zoals Bitvavo kun je euro’s of dollars omzetten naar crypto valuta. Nadat je de crypto valuta hebt gekocht kun je deze van de exchange naar je wallet sturen.

3. Een website waarop je de NFT kunt kopen

Zodra de crypto valuta op je wallet staat kun je een NFT gaan kopen. Dit doe je door je wallet te verbinden met de website waarop de NFT verkocht wordt. Bijvoorbeeld een NFT marketplace of de website van het NFT project zelf.

Let op: Ik kan je niet vaak genoeg waarschuwen, maar let goed op dat je de echte website gebruikt! Er zijn veel scams in omloop waarmee criminelen jouw crypto valuta proberen te stelen.
running-moon-nft

NFT Kopen met iDeal?

Het is (nog) niet mogelijk om een NFT kopen en direct met iDeal te betalen. Je kunt echter wel crypto valuta kopen met iDeal en hier vervolgens een NFT mee kopen. Twee voorbeelden van crypto exchanges waar je met iDeal kunt betalen zijn Bitvavo en Binance. Met een kleine omweg is het dus toch mogelijk om NFT’s via iDeal te kopen!

Waar kun je een NFT kopen?

Een NFT kopen kan op twee manieren. Zo kun je een nieuwe NFT minten, dit gebeurd op de website van het NFT project. Ook kun je bestaande NFT’s kopen op een NFT marketplace. Hieronder lees je meer informatie over het minten van een nieuwe NFT en het kopen van een NFT op een marketplace.

1. NFT minten

Minten kun je zien als het ‘maken’ van een NFT. Tijdens een mint wordt de informatie van de NFT op de blockchain gezet. Dit is tevens de eerste kans om de NFT te kopen. Bij deze stap betaal je de aankoopprijs van de NFT en de transactiekosten voor het gebruik van de blockchain. Bij veel projecten is het van te voren niet duidelijk welke NFT je uit de collectie krijgt. Meestal zijn er verschillende varianten die in bepaalde aantallen worden uitgebracht. Je hebt bijvoorbeeld een kleine kans op een hele zeldzame variant en meer kans op een veelvoorkomende variant. De variaties kunnen bijvoorbeeld zijn: Materialen, kleuren, kledingstukken, achtergronden, kapsels of accessoires.

Voordelen

 • De mintprijs is meestal een stuk lager dan de prijs op marketplaces
 • Je hebt een grotere kans om de NFT met winst door te verkopen
 • Je kunt vaak meerdere NFT’s tegelijkertijd kopen

 • Je hebt (een kleine) kans op een zeldzame NFT

Nadelen

 • Bij populaire projecten kunnen er hoge transactiekosten ontstaan

 • Als je niet op de whitelist / mintlist staat moet je er snel bij zijn

 • Kans op problemen als het blockchain contract slecht geschreven is

 • Je weet soms niet precies welke NFT je ontvangt

2. NFT kopen op een marketplace

Als een NFT al op de blockchain staat en deze te koop wordt aangeboden, dan kun je hem op een NFT marketplace kopen. Je kunt de NFT dan voor een vaste prijs overnemen of bieden op de veiling. Dit kan de verkoper zelf kiezen bij het plaatsen van zijn verkoop advertentie. Bij het kopen van een NFT op een marketplace kunnen er extra transactiekosten in rekening worden gebracht door het platform. Dit doen ze om inkomsten te genereren zodat het platform kan blijven bestaan. Vaak zijn de transactiekosten een percentage van de aankoopprijs. Naast deze kosten betaal je over iedere transactie ook de gebruikelijke transactiekosten van de blockchain.

Voordelen

 • Je ziet duidelijk wat de ‘floor price’ is (laagste prijs)

 • Je kunt de populariteit van projecten in de gaten houden

 • Er zijn uitgebreide filtermogelijkheden

 • Makkelijk in gebruik

Nadelen

 • Het aanbod kan snel veranderen

 • Er worden vaak extra transactiekosten in rekening gebracht

 • Je ziet enkel het aanbod op het betreffende platform

 • Er staan soms namaak NFT’s te koop

Bitvavo
SuperRare
OpenSea
Binance

NFT kopen op OpenSea

Op OpenSea kun je duizenden NFT collecties bekijken en zie je welke NFT’s te koop staan of geveild worden. Als een NFT voor een vaste prijs te koop staat dan kun je deze direct kopen. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar OpenSea en klik op het profiel icoontje rechtsboven.
 2. Verbind je wallet via een van de opties met OpenSea.
 3. Selecteer je gewenste NFT.
 4. Klik op ‘buy now’.
 5. Vervolgens opent er een pop-up met je ‘bestelling’. Hier dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Klik vervolgens op Check-out.
 6. Je MetaMask extensie komt nu in beeld met de kosten van de NFT. Hier staan ook de gas fee bij. Dit zijn de transactiekosten om de NFT te kopen.
 7. Betaal de transactie en wacht totdat je aankoop voltooid is. De NFT zal daarna zichtbaar zijn in je OpenSea profiel en in je wallet.
Tip: De ‘Gas fee‘ hangt af van de drukte op de Ethereum Blockhain. Hoe meer transacties er worden gedaan, hoe hoger de kosten. Deze kunnen soms flink oplopen, soms tot meer dan 100 dollar! Het kan dus verstandig zijn om soms even te wachten met je aankoop totdat de gas fees gedaald zijn.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende redenen om een NFT te kopen. Zo kun je het zien als een investering, waarin je hoopt dat de NFT meer geld waard wordt. Maar je kunt het ook zien als het kopen van kunst. Zo kun je een NFT ook als fysiek object weergeven en jij bent dan de rechtmatige eigenaar van zowel de digitale als het fysieke item. Het komt ook voor dat mensen een NFT kopen om de kunstenaar, het bedrijf of het project te steunen. Tot slot kun je ook een NFT kopen om bepaalde voordelen te krijgen. Zo krijg je bij sommige NFT’s toegang tot exclusieve evenementen of communities en kun je meedoen aan winacties.

Er bestaat niet zoiets als de beste NFT. Dit hangt volledig af van waar jij op let bij een NFT project. De één gaat voor een maximaal rendement op zijn of haar investering, terwijl de ander meer waarde hecht aan de artistieke waarde of de ‘utility’. Met andere woorden; wat je met de NFT kunt doen. Op basis van jouw opvatting hierover kun je onderzoek doen naar NFT projecten die hieraan voldoen.

De meeste NFT’s staan op de Ethereum blockchain. Hiervoor heb je een wallet nodig die ETH transacties ondersteund. Er zijn ook andere blockchains zoals Solana, Tezos, Flow en Binance Smart Chain. Onderzoek voordat je een NFT gaat kopen dus eerst op welke blockchain de NFT staat. Wil je de NFT op een marketplace kopen? Kijk dan welke wallets daar ondersteund worden.

Om een NFT te kopen moet je betalen met crypto valuta. Welke crypto valuta je nodig hebt hangt af van de blockchain waarop de NFT staat. Voor een NFT op de Ethereum blockchain heb je Ethereum (ETH) nodig. Voor de Solana Blockchain heb je Solana (SOL) nodig enzovoort. Via een crypto exchange kun je altijd je bestaande crypto valuta omzetten naar een andere munt.

Er zijn honderden verschillende soorten NFT’s. Van afbeeldingen, video’s en gifjes tot recepten en liedjes. De overeenkomst is dat een NFT altijd digitaal is en op de blockchain staat. Lees hier wat een NFT is.

Hoe duur een NFT is hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van de collectie, de populariteit van het project en de utility. Zo kun je zelfs gratis een NFT kopen of maar er zijn ook NFT’s die voor miljoenen te koop staan.

Let op: doe je eigen onderzoek voordat je besluit om een NFT te kopen. De informatie op NFTsvoorbeginners.nl heeft uitsluitend een educatief karakter en kan op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat.

Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.