Platforms voor het verhandelen van NFT’s.

NFT marketplace

De digitale marktplaatsen van de toekomst.

Op een NFT marketplace kun je Non Fungible Tokens kopen en verkopen. Vraag en aanbod komen hier samen. Er zijn veel verschillende marketplaces waardoor een keuze maken lastig kan zijn. Op deze pagina lees je daarom informatie over de top 10 grootste NFT marketplaces en geven we tips waar je op kunt letten.

Overzicht van alle NFT marketplaces

Waarom zou ik een NFT marketplace gebruiken?

Bij populaire NFT projecten komt het vaak voor dat het project direct uitverkoopt bij de ‘mint‘. Als jij niet één van de gelukkigen bent dan kun je de NFT alsnog kopen via een NFT marketplace. Let wel op dat de prijs bij marketplaces sterk kan oplopen. Geïnteresseerden kunnen tegen elkaar opbieden totdat de verkoper akkoord gaat met het hoogste bod. Naast bieden bestaat er ook een mogelijkheid direct een NFT te kopen voor een vaste prijs. De goedkoopste NFT bepaald de ‘Floor price’. Met andere woorden, de laagste prijs van die specifieke NFT-collectie. Een NFT marketplace is dus dé manier om nieuwe NFT’s te kopen, maar ook om jouw bestaande NFT’s te verkopen.

Hoe gebruik je een NFT marketplace?

Een NFT marketplace gebruiken is erg eenvoudig. Zodra je een keuze voor een marketplace hebt gemaakt kun je jouw crypto wallet verbinden met het platform. Dit kan bijvoorbeeld met een MetaMask of Coinbase wallet zijn. Je krijgt een pop-up waarbij het platform toestemming vraagt om verbinding met je wallet te maken. Geef toestemming en je bent ready-to-go. Door de koppeling tussen je wallet en het platform kun je de NFT’s die je in je bezit hebt ter verkoop aanbieden of je kunt je collectie uitbreiden door nieuwe NFT’s te kopen. Het is dus niet nodig om een gebruikersaccount aan te maken, je crypto wallet is je account.

bitvavo-logo-black
logo-superrare
OpenSea-logo-dark
Binance-logo-black

Waar moet je op letten?

 1. Voordat je verbinding maakt met een NFT marketplace is het zeer belangrijk om te controleren of het wel écht de marketplace is die je bedoeld. Er zijn veel frauduleuze websites actief waardoor je gemakkelijk in de val trapt. Zie bijvoorbeeld de screenshot hiernaast van twee nep advertenties in Google voor het platform NiftyGateway.
 2. Ook op de platformen zelf is er kans op fraude. Dit is dan voornamelijk in de vorm van neppe NFT’s die voor een schijntje van de daadwerkelijke prijs worden verkocht. Controleer daarom goed of je met de echte collectie te maken hebt. De grotere collecties krijgen vaak een ‘verified’ badge achter hun naam.
 3. Accepteer nooit zomaar biedingen op je NFT’s. Controleer goed of het bedrag wel echt het bedrag is dat jij voor ogen hebt. Zo hebben wij zelf al meerder keren meegemaakt dat er in plaats van 0,5 ETH 0,05 ETH geboden wordt of dat het bedrag in een andere cryptovaluta geboden wordt. 0,5 Polygon is een stuk minder waard dan 0,5 ETH.
Google-nep-advertenties-niftygateway

Welke marketplaces zijn er?

Op dit moment zijn er tientallen marketplaces waarop je NFT’s kunt kopen en verkopen. Ook komen er nog wekelijks nieuwe platformen bij. Iedere marketplace heeft zijn eigen categorieën en voor-en-nadelen, dus verdiep je van te voren goed in een platform. Bekijk hieronder de top 10 beste marketplaces van dit moment.

NFT marketplace overzicht

opense`a-logo-nft

OpenSea.io

De eerste en grootste NFT marketplace ter wereld.

Bezoek OpenSea.io
rarible-logo-nft

Rarible

Een algemene NFT marketplace met ETH, FLOW & TEZOS integratie.

Bezoek Rarible.com
superrare-logo-nft

Superrare

NFT marketplace gericht op digitale kunst.

Bezoek SuperRare.com
foundation-logo-nft

Foundation

Een NFT marketplace met de focus op NFT kunstwerken.

Bezoek Foundation.app
known-origin-logo-nft

KnownOrigin

Een NFT marketplace voor NFT kunst van bekend en opkomende kunstenaars.

Bezoek KnownOrigin.io
niftygateway-logo-nft

Nifty Gateway

NFT platform voor het kopen, verkopen en minten van NFT’s in diverse categorieën zoals kunst, muziek en gaming.

Bezoek NiftyGateway.com
crypto.com-logo-nft

Crypto.com

Een brede NFT marketplace van een toonaangevende cryptocurrency exchange.

Bezoek Crypto.com
makersplace-logo-nft

MakersPlace

Een NFT marketplace met de focus op NFT kunstwerken.

Bezoek Makersplace.com
Binance-logo-black

Binance

NFT marketplace van de grootste cryptocurrency exchange ter wereld.

Bezoek Binance.com
looksrare-logo-nft

LooksRare

Een community-first NFT marketplace, waarbij je tokens als beloning krijgt bij het kopen en verkopen van NFT’s.

Bezoek Looksrare.org

Veelgestelde vragen

OpenSea.io is op dit moment de grootste NFT marketplace. Niet alleen in handelsvolume, maar ook in het aantal gebruikers en NFT’s dat op het platform worden verkocht. OpenSea biedt momenteel meer dan 2 miljoen NFT projecten aan met in totaal 80 miljoen NFT’s.

De top 10 van beste NFT marketplaces is:

 1. OpenSea
 2. Rarible
 3. SuperRare
 4. Foundation
 5. KnowOrigin
 6. Nifty Gateway
 7. Crypto.com
 8. MakerPlace
 9. Binance NFT
 10. LooksRare

Er is niet één marketplace de beste. Dit hangt namelijk af van je eigen behoeften. Sommige marketplaces zijn specifiek gericht op bepaalde categorieën NFT’s zoals muziek NFT’s of gaming NFT’s. Ook heb je platforms voor die gericht zijn op specifieke gebruikers zoals kunstenaars. Vergelijk dus meerdere platforms om een keuze te maken.

Om te achterhalen of een NFT marketplace betrouwbaar is raden wij te kijken naar de volgende punten:

 • De reviews: Bekijk of de marketplace een goede reputatie heeft in de NFT community.
 • Beveiliging: Controleer of er goede beveiligingsmaatregelen genomen voor de website (zoals een beveiligde HTTPS verbinding) en maatregelen voor het tegenaan van neppe NFT collecties.
 • Klantenservice: Bekijk of er een klantenservice is voor als je tegen problemen aanloopt en wat de ervaring van anderen hiermee is.
 • Transparantie: kijk of de marketplace transparant is naar de manier waarop zij NFT’s verkopen. Bijvoorbeeld informatie over de commissies en verkoopvoorwaarden van NFT’s.

Om een NFT te kopen moet je betalen met crypto valuta. Welke crypto valuta je nodig hebt hangt af van de blockchain waarop de NFT staat of welke blockchains het NFT platform ondersteund. Voor een NFT op de Ethereum blockchain heb je Ethereum (ETH) nodig. Voor de Solana Blockchain heb je Solana (SOL) nodig enzovoort. Via een crypto exchange kun je altijd je bestaande crypto valuta omzetten naar een andere munt.

Er zijn honderden verschillende soorten NFT’s. Van afbeeldingen, video’s en gifjes tot recepten en liedjes. De overeenkomst is dat een NFT altijd digitaal is en op de blockchain staat. Lees hier wat een NFT is.

Hoe duur een NFT is hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van de collectie, de populariteit van het project en de gebruiksmogelijkheden. Zo kun je zelfs gratis een NFT claimen maar er zijn ook NFT’s die voor miljoenen te koop staan.

Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.