Een duidelijke uitleg voor beginners. 

Wat is een NFT?

Non-Fungible Tokens. Wat is het en wat kun je ermee?

NFT staat voor ‘Non-Fungible Token’. Nu vraag je je natuurlijk af wat dat dan betekent? Dat gaan we je uitleggen. De letterlijke vertaling van ‘Non-Fungible’ is niet-vervangbaar. Je kunt het dus niet vervangen voor iets anders. Een Non-Fungible Token is gekoppeld is aan een unieke hash (een soort code) dat op ‘de blockchain‘ staat. Een hash verwijst altijd naar een unieke NFT. Je kunt het dus zien als een uniek digitaal eigendomscertificaat dat op de blockchain staat.

Nu hoor ik je denken: “Maar wat is de Blockchain?”
De blockchain is een gedecentraliseerd digitaal grootboek dat transacties vastlegt en bevestigt zonder de tussenkomst van een derde partij.

Je kunt een NFT vergelijken met een uniek schilderij. Van dit schilderij is maar één exemplaar en als je hem zou omruilen voor een replica, dan heb je niet meer het origineel. Er is immers maar één echte variant van het origineel. Duplicaten van het schilderij zijn minder populair en dus minder geld waard dan het origineel. Bij NFT’s kunnen mensen screenshots maken, maar dat maakt hun niet direct de eigenaar. Zij bezitten namelijk niet het origineel.

Doordat een NFT niet inwisselbaar is en op de blockchain staat, kun je er eigenaarsschap aan koppelen. Het is dus heel makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van een NFT. Deze data is namelijk openbaar op de blockchain te zien. Je ziet dan enkel het wallet adres van de eigenaar. Zolang je jouw wallet adres niet openbaar maakt hoef je dus niet bang te zijn dat iedereen erachter komt welke NFT’s jij in je bezit hebt.

NFT-voorbeelden
NFT-voorbeelden

Hoe werkt een NFT?

 In tegenstelling tot cryptocurrencies, wordt er bij NFT’s extra informatie op de blockchain opgeslagen. De meeste NFT’s staan op de Ethereum blockchain. Ethereum is niet alleen een cryptocurrency, de Ethereum blockchain ondersteunt ook NFT’s. Naast de Ethereum blockchain bestaan er nog meer blockchains. Enkele populaire blockchains zijn Solana (SOL), Cardano (ADA), Binance Smart Chain (BSC) en Polygon (MATIC).

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

NFT’s worden voor verschillende toepassingen gebruikt. De meest voorkomende toepassing is voor het verzamelen van digitale kunst. Ze worden ook gebruikt om digitale activa te representeren, zoals een ticket of lidmaatschap. Door de enorme populariteit zijn NFT’s ook een gewild handelsobject geworden. Je kunt dus ook investeren in NFT’s met de intentie om er geld mee te verdienen. Zogenaamde ‘NFT resellers’ of ‘NFT flippers‘ kopen NFT’s in de hoop dat deze op een later moment meer geld waard worden en ze de NFT’s met winst kunnen verkopen. Het voor lange tijd vasthouden van NFT’s of cryptocurrency’s wordt ook wel ‘HODL‘ genoemd.

Hoe koop je een NFT?

Er zijn twee manieren om een NFT te kopen. Zo kun je een NFT ‘minten’ wanneer deze geïntroduceerd wordt. Minten betekent het op de blockchain zetten van een NFT. Je bent in dat geval de eerste koper van het object. Maar je kunt een NFT ook via een digitaal handelsplatform kopen of verkopen. Deze platformen worden ook wel NFT marketplaces genoemd. Enkele populaire NFT marketplaces zijn OpenSea, Superrare, Rarible en Known Origin. Op onze NFT marketplaces pagina vindt je informatie over de top 10 grootste NFT marketplaces van dit moment en geven we tips waar je op moet letten.

Bitvavo
SuperRare
OpenSea
Binance

Welke soorten NFT’s zijn er?

Er zijn flink wat verschillende soorten NFT’s in omloop. De meestvoorkomende soort is digitale kunst. De NFT kan dan zelf een kunstobject zijn of enkel als eigendomscertificaat dienen voor een fysiek kunstwerk. Maar NFT’s zijn er ook in de vorm van muziekbestanden, foto’s, video’s, games en zelfs gifjes. Hieronder staan drie voorbeelden van NFT’s omschreven. Wil je meer weten over alle soorten NFT’s? Bekijk het volledige overzicht van soorten NFT’s.

NFT Kunst

Voor kunstenaars is er sinds de introductie van NFT’s een geheel nieuwe wereld geopend. Waar men eerst bang was voor plagiaat, is het dankzij de blockchain-technologie mogelijk om de rechtmatige eigenaar van het kunstwerk aan te tonen. Bij NFT art hoef je daarom geen beeldmerk toe te voegen om te laten zien dat jij de eigendomsrechten van het digitale kunstwerk hebt.

De vraag naar digitale kunstwerken is enorm toegenomen dankzij NFT’s. Door de opkomst en populariteit van NFT marketplaces is het als kunstenaar een stuk makkelijker geworden om potentiële kopers te vinden voor digitale creaties. Bovendien is het ook mogelijk om fysieke kunstobjecten aan NFT’s te koppelen. Zo zijn er verschillende NFT’s welke recht geven op een fysieke variant van het digitale object.

NFT Muziek

Veel artiesten en muzikanten hebben moeite met het genereren van inkomsten uit muziek. Een groot deel van de verdiensten gaat namelijk verloren aan vergoedingen voor producers, streamingsdiensten en platenlabels. Dat is dan ook de reden waarom muziek NFT’s populair zijn geworden. Het biedt muziekanten namelijk de mogelijkheid om zelfstandig geld te verdienen met muziek.

Door bepaalde voordelen aan de muziek NFT te koppelen wordt de NFT nog aantrekkelijker gemaakt voor fans. Zo krijg je bij sommige NFT’s recht op een deel van de streaming inkomsten. De fans kunnen dan als ambassadeurs voor de artiest aan de slag gaan. Immers, hoe populairder de artiest, hoe meer de muziek NFT waard wordt.

NFT Recepten

Met NFT recepten kun je jouw favoriete chef-kok of restaurant steunen en zelf genieten van een overheerlijk gerecht. Goede deal toch? Goede recepten worden geheimgehouden en zijn veel geld waard. Door een recept in een NFT te verwerken kan de bedenker hier inkomsten mee genereren. Bovendien ontvangt de bedenker bij iedere doorverkoop een percentage van de opbrengst.

Er zijn ook andere varianten mogelijk. Zo zijn er voorbeelden van NFT’s waarbij de koper het recept thuis of in een restaurant kan ervaren. De kok komt dan langs om het gerecht te maken. De Amerikaanse chef-kok Rocco Dispirito heeft NFT ontwikkeld waarbij de eigenaar na aankoop een uniek recept kreeg op basis van zijn of haar eigen (smaak) voorkeuren.

degenerate-TOONZ-nft
Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.