Leer de taal van de Metaverse begrijpen.

Wat is een NFT whitelist?

Een gegarandeerd plekje in de wachtrij, maar dan anders.

Een whitelist, ook wel waitlist, presale of mintlist genoemd, is een lijst met personen die als één van de eerste een NFT kunnen kopen. Bij populaire NFT projecten willen duizenden mensen als eerste de NFT’s bemachtigen. De kans dat je naast het net vist is dus groot. Door een plek op de whitelist ben je er zeker van dat jij de NFT kunt kopen voordat de rest dit kan.

invisble-friends-nft

Hoe kom je op een NFT whitelist?

Per NFT project verschilt het hoe je op de whitelist kunt komen. Zo worden er whitelist plekken gegeven aan ‘early supporters‘, de mensen die er al vroeg bij waren en het project steunen. Als dank krijgen zij de mogelijkheid om als één van de eerste de NFT te kopen. Omdat een plekje op de mintlist zo gewild is, worden de plekken ook verloot bij ‘raffles‘. Op zijn Hollands zijn dat winacties. Ook door mee te doen aan events, zoals een ‘AMA‘, kun je een plekje op de waitlist winnen. Een ‘Ask Me Anything’ is een livestream waarbij de community vragen kan stellen aan de ontwikkelaars van de NFT. Andere mogelijkheden om op de whitelist te komen zijn: vrienden uitnodigen, je aanmelden bij een formulier, actief zijn en hulp bieden in de community en kunst of memes maken.

Waarom zou je op een NFT whitelist willen staan?

Een NFT whitelist bestaat uit een klein aantal personen dat de NFT als eerste kan kopen. Het voordeel hiervan is dat je de NFT gegarandeerd kunt kopen, terwijl je bij de publieke verkoop maar een kleine kans hebt om de NFT te bemachtigen. Bovendien loopt de ‘gas fee‘ bij een publieke verkoop enorm op. Deze transactiekosten voor de Ethereum blockchain stijgen naarmate er meer transacties gedaan worden. Als er bij een NFT lancering 10.000 NFT’s verkocht worden kan de gas fee dus flink oplopen. Dit wordt ook wel een ‘Gas War’ genoemd. Omdat de whitelist voor de reguliere verkoop plaatsvindt blijft de gas fee nog laag. Bij andere blockchains heb je gelukkig geen last van gas wars, omdat de transactiekosten daar een stuk lager zijn.

Waar kun je de vereisten voor de Whitelist vinden?

De vereisten om op de whitelist te komen staan vrijwel altijd op de communicatie kanalen van het NFT project. Om te beginnen kun je bij de veelgestelde vragen kijken op de website van het NFT project, hier staat deze vraag meestal tussen. Ook kun je hier informatie over vinden in de Discord server of op de social media kanalen. Kom je er na het bekijken van de communicatie kanalen nog steeds niet uit? Dan kun je het vragen aan de community van het project. Zij helpen je graag verder! #WAGMI

Goed om te weten: In de NFT wereld kom je een hoop nieuwe begrippen tegen. In de kennisbank leggen we begrippen en afkortingen uit in Jip-en-Janneke-taal, zodat jij binnenkort zélf kunt uitleggen wat WAGMI betekent.

Waar moet je op letten?

Bij sommige whitelist heb je slechts een beperkte periode waarin je de NFT kunt kopen. Bijvoorbeeld 1 uur. Is deze periode verstreken? Dan vervalt je plek. Mocht je dus op een whitelist staan, noteer de start van de whitelist verkoop goed in je agenda!

Verder dien je je ogen goed open te houden. Niet alleen om snel te schakelen als er zich een kans voordoet om je aan te melden voor de whitelist, maar ook voor scams. De NFT markt is enorm gevoelig voor fraude. Ook bij whitelists wordt geprobeerd om je wallet te plunderen. Gebruik dus enkel officiële links en geen links van vreemde mensen die je een email of DM sturen.

Waar kun je nieuwe NFT projecten vinden?

Voordat je op een whitelist komt te staan zal je eerst een nieuw NFT project moeten vinden. Gelukkig zijn er diverse manieren om achter nieuwe projecten te komen. Zo is er een groot aanbod aan websites die een overzicht bieden van nieuwe projecten. Een aantal voorbeelden zijn: nftcalendar.io en Bezinga.com.

Er zijn duizenden verschillende social media accounts waarop NFT nieuws en nieuwe projecten worden aangekondigd. Het is echter lastig om betrouwbare accounts te vinden. Veel accounts worden namelijk betaald om NFT’s te promoten en zijn hier niet eerlijk over naar hun volgers. @metav3rse op Instagram en @themetav3rse op Twitter is een onafhankelijke bron voor informatie over NFT’s. Met ruim 1,2 miljoen volgers op Instagram wordt Metav3rse als een autoriteit binnen de NFT wereld gezien.

Tot slot blijf je ook op de hoogte van nieuwe NFT projecten als je meeleest in NFT communities. Als je al een in NFT community zit zal je daar ongetwijfeld ook informatie lezen of suggesties krijgen voor andere NFT’s.

Let op: doe je eigen onderzoek voordat je besluit om een NFT te kopen. De informatie op NFTsvoorbeginners.nl heeft uitsluitend een educatief karakter en kan op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat.

Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.