blog-header-nike-rtfkt

Steeds meer bedrijven starten hun eigen NFT project. Het is een uitstekende kans om een nieuw publiek te bereiken, te innoveren of om bestaande klanten meerwaarde te bieden. Ze starten hun eigen project of werken samen met bestaande partners binnen de NFT wereld. Enkele bekende bedrijven met een eigen NFT zijn Adidas, Puma, LACOSTE, Taco Bell en McDonalds. Hieronder zie je een overzicht van grote merken met een eigen NFT of met producten gefocust op het weergeven van NFT’s.

Modemerken

Veel modemerken waren al vroeg met NFT’s bezig. Adidas en Nike worden gezien als de pioniers. Zij begonnen al snel met een eigen NFT project en werken samen met de populairste NFT projecten zoals Bored Ape Yacht Club, Punks Comic en RTFKT. Enkele van deze populaire NFT’s zijn voor meer dan 100.000 euro verkocht.

 1. Adidas
 2. Puma
 3. Nike
 4. Supreme
 5. LACOSTE
 6. RTFKT
 7. Prada
 8. Reebok
 9. Louis Vuitton
 10. Gucci
 11. Dolce&Gabbana
 12. Decathlon
 13. Lululemon
CatBlox-X-PUMA-Capsule-NFT

Eten &
drinken bedrijven

 1. Pizza Hut
 2. McDonalds
 3. Pepsi
 4. Coca Cola
 5. Burger King
 6. Budweiser
 7. Redbull

Media & gaming bedrijven

 1. Warner Bros
 2. Ubisoft
 3. Time Magazine
 4. Getty Images
 5. Forbes
 6. Disney
 7. Gamestop
 8. Associated Press
 9. CNN
 10. Paramount

Automerken

Automerken experimenteren op verschillende manieren met een eigen NFT. Zo worden ze ingezet voor de fanbase, waarmee NFT houders naar een event of racewedstrijd kunnen. Nissan veilde een NFT waarbij de winnaar een echte Nissan GT-R kreeg. Ook zijn er andere vormen, zoals de Porsche NFT, waarbij er originele tekeningen van auto’s tot NFT worden omgezet. Alfa Romeo heeft aangekondigd dat hun nieuwe model, de Alfa Romeo Tonale, na toestemming van de eigenaar data van de auto kan versturen naar een NFT certificaat. Je kunt het zien als een digitaal onderhoudsboekje.

 1. McLaren
 2. Citroën
 3. Lamborghini
 4. Mercedes
 5. Hyundai
 6. Ferrari
 7. Nissan
 8. Alfa Romeo
 9. Porsche

Horloge merken

Binnen de horlogemarkt zijn diverse bedrijven bezig met de ontwikkeling van NFT’s. Je kunt de NFT’s onderverdelen in drie soorten. Zo kun je een horloge NFT weergeven op een smartwatch, waardoor je een uniek klokje krijgt. Ook zijn er luxemerken die een NFT hebben gemaakt van een horloge. Hiermee krijg je geen fysiek product, maar enkel de digitale afbeelding van het horloge. Tot slot zijn er horlogemerken die een speciale NFT horloge hebben gemaakt waarbij je een NFT kunt weergeven.

 1. Breitling
 2. Patek Philippe
 3. Jacob & Co
 4. Panerai
 5. Bulgari
 6. Hublot
 7. Tag Heuer
Hublot-classic-Fusion-Murakami-NFT

Sportclubs

 1. Major League Baseball (MLB)
 2. Golden State Warriors
 3. Chicago Bulls
 4. National Basketball Association (NBA)

Overig

 1. Nivea
 2. Samsung
 3. LG
NBA-nft

Nederlandse bedrijven met een eigen NFT

Ook in Nederland zijn er verschillende bedrijven met een eigen NFT project. Het aantal Nederlandse bedrijven loopt nog wel een stuk achter in vergelijking met internationale spelers.

Het Nederlandse reclamebureau Dept houdt zich actief bezig met NFT’s. Zij helpen bedrijven met hun digitale strategie voor web3, augmented reality en de transitie naar de Metaverse. Ook hebben zij een eigen NFT collectie geïntroduceerd om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Ook uitgeverij Noordhoff heeft een NFT uitgebracht. Het boek “Bouwen aan digitaal vertrouwen” kwam uit in een reguliere versie, maar ook als limited edition en Artist Edition. Deze laatste twee zijn voorzien van een NFT. De kopers ontvingen naast het Limited Edition Pakket een videoboodschap en het kunstwerk op canvas en in high resolution.

PostNL lanceert in het najaar van 2022 een eigen NFT postzegel. De ‘NL crypto stamp’ bestaat uit een fysieke postzegel om te gebruiken en een ‘digitale tweeling’. Die digitale versie wordt zichtbaar door de QR-code op de fysieke postzegel te scannen. Daarna kun je deze activeren, verzamelen, uitwisselen en verhandelen via de blockchain.

Ben je een bedrijf tegengekomen met een eigen NFT die hier nog niet vermeld wordt? Laat het even weten en ik voeg ‘m toe!

Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.

 • Continue reading
 • Continue reading