Leer de taal van de Metaverse begrijpen.

Wat betekent Dutch Auction?

Een veiling, maar dan anders.

Een Dutch Auction is een type veiling waarbij je begint met een hoge startprijs. De prijs wordt vervolgens na een bepaalde periode stapsgewijs verlaagd. Dit gaat net zo lang door totdat het item verkocht wordt aan een bieder voor de prijs op dat moment. Voor dit type veiling is er dus maar 1 bod nodig om het item te verkopen. Het is dus meer ‘wat men ervoor over heeft’.

Goed om te weten: Bij sommige NFT Dutch Auctions wordt er van te voren een minimum bedrag afgesproken. De prijs zakt dan tot op zijn laagst tot dat niveau; bijvoorbeeld 0,2 ETH. Lager zal de prijs niet worden.

Hoe wordt het minimum bedrag bepaald?

Het komt soms voor dat er eerst een voorverkoop is voor personen die op de whitelist of mintlist staan. Als de NFT’s na deze verkoopronde op marketplaces worden aangeboden kan de organisator van de Dutch Auction beslissen dat het minimum bedrag gelijk is aan de floor price (laagste prijs) op de tweedehands markten.

Hoe snel is een Dutch Auction voorbij?

Dit is erg afhankelijk van de populariteit van de NFT collectie. Wij hebben Dutch Auctions gezien die binnen enkele minuten uitverkocht waren. Alle NFT’s waren voor de startprijs verkocht. Het is dan niet echt meer een veiling te noemen.

Maar het kan ook voorkomen dat de veiling niet populair is en de prijs dus langzaam zakt. De duur van de veiling hangt dan af van de tijd die nodig is voor de volgende prijsverlaging. De veiling duurt dan soms wel langer dan één uur.

Waar kun je Dutch Auctions vinden?

Dutch Auctions vinden plaats op de website van het NFT project of het verloopt via partners. Je wordt op de hoogte gebracht van de Dutch Auction via de communicatiekanalen van het NFT project. De meeste kans heb je in de Discord server van het project.

Waar moet je op letten?

Ten eerste is het van groot belang dat je de officiële links volgt. Er zijn onwijs veel scammers actief die jou proberen te verleiden om op een neppe link te klikken er vandoor te gaan met jouw cryptovaluta. Ten tweede is goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je een geschikte wallet hebt. Ook is het handig als je voldoende cryptovaluta in deze wallet hebt staan én stel een paar minuten van te voren een wekker/notificatie in. Succes!

Jonathan-tikovsky

Auteur: Jonathan Tikovsky

Al meer dan 5 jaar actief in de wereld van crypto valuta, NFT’s en de Metaverse.